Döntési pontok egy félmaratonon

Ha az ember félmaraton futásra adja a fejét, óhatatlanul is előre megfontolt vagy ad hoc döntések elé kényszeríti az élet. Itt egy kis segítség szakértőtől (=én) arra vonatkozóan, hogyan dönts egy-egy ilyen helyzetben:

  • Váltó vagy egyéni?

Egy félmaraton nem kis próbatétel egy hobbifutó de még gyakorlott sportoló számára sem. Ha nem futottál rendszeresen az elmúlt pár hónapban és nem volt meg legalább egy hosszabb (12-16 km-es) futás, vagy ha úgy érzed, hogy valamiért nem kedvezett a felkészülési időszak és nem vagy formában, inkább fuss egy váltót valamelyik kedves ismerősöddel. Itt még mindig lehet okolni a másikat, ha szar időt mentetek.

  • Tempó vagy élvezeti faktor?

Vannak azok a félmaratonisták, akik a számok bűvöletében élnek. Onnan ismered fel őket, hogy pulzuspántjuk van vagy verseny közben fél szemüket az órájukon tartják. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol, akkor nem is mondok semmit, hiszen úgyis tudod, hogy milyen tempót akarsz menni, milyen pulzussal. Ha viszont kínai a pulzuskontroll világa és nincs órád, vagy van, de fingod sincs mit jelentenek rajta a számok, akkor csak egyet tudok tanácsolni: élvezd a futást, élj meg minden pillanatot, adj minden kisgyereknek pacsit és nevess mindenkin, aki anyázik azon, hogy megint le kellett zárni fél Budapestet. Ez ma a Te napod! 😊

  • Zenével vagy zene nélkül?

Ez is rettentő nehéz döntés. Mert ha zenével futsz és mondjuk az Eye of the Tiger szól a füledben és Rockynak képzeled magad, sokkal jobban mehet pár percig a futás. De aztán jön egy kevésbé jó vagy lassú szám és még mélyebbre kerülsz, mint ahonnan indultál. Szóval vagy egy nagyon durván motiváló és előre letesztelt tracklistet raksz össze vagy inkább hagyd a zenét. A futásban az a legjobb, mikor annyira elkalandozol a gondolataidban, hogy észre sem veszed milyen gyorsan mész vagy meddig jutottál. Egy félmaraton pont elég idő arra, hogy megtervezd a jövő évi nyaralásodat, kitaláld, hogy mit fogsz felvenni a következő egy hónapban, vagy rájöjj arra, miért utálhat a főnököd. Sőt, ha fejben összerakod, hogy milyen szöveggel osztanád ki legszívesebben, baromi gyorsan el fog repülni az idő.

  • Banán vagy gél?

Ismerős az érzés, mikor futsz és hirtelen úgy érzed, elfogyott minden erőd, nincs már energiád a folytatáshoz? Egy ilyen teljesítménypróbán rengeteg sót és ásványi anyagot veszítünk, amit ha nem pótlunk időben bizony a verseny végét is jelentheti. Én az első félmaratonomon csak banánnal frissítettem, ugyanis a gél íze meleg fogkrémre emlékeztett és le sem bírtam nyelni (bár talán nem egy menta ízesítésűvel kellett volna kezdeni). Azóta találtam egy olyat, amit meg lehet enni: narancsos hidrogél, amire nem kell vizet inni és nyomokban még emlékezetet is az íze a narancsra. 10 km-nél szoktam leküzdeni, illetve minden állomáson víz, ahol van, izó, így vissza lehet pótolni verseny közben is az energiát és nem jön el idő előtt a világvége érzés.

  • Telóval vagy anélkül?

Igen fontos kérdés. Hiszen ha nem viszünk telót, sokkal kényelmesebb futni. Ki akarna a markában szorongatni egy fél kilós Iphone X-et, ráadásul akárhova teszed (karpánt vagy deréköv), úgyis zavarni fog egy idő után. Viszont ha nem viszünk telót, hogyan fotózzuk le magunkat a végén, éremmel a nyakunkban? Sőt, hogy érjük el a családtagunkat, hogy odaparancsoljuk, ahol éppen vagyunk, hogy készítsen rólunk pár képet? És hogy tesszük fel azonnal a világhálóra? Szóval én mégis inkább azt tanácsolom, hogy vigyünk csak egy telót, nehogy később megbánjuk azt az elszalasztott új profilképet.

  • Meki vagy Burger King?

Direkt nem írtam bele az egészséges kaját. Verseny után NE egyetek egészséges kaját. Bűnözzetek! Megérdemlitek! 😊

wizzair_opel_ensport

Ha szeretnél szurkolni nekem vagy futni velem a 34. Wizzair félmaratonon, amit az Opel is támogat, gyere el szeptember 8-án, regisztrálj sorsolásra az Opel standjánál és nyerj egy GrandlandX egyhetes tesztvezetést!

 

 

 

További bejegyzések