Karácsonyi ajándéktippek sportőrült szerettednek

Mikor a boltokban kikerülnek a polcokra az adventi naptárak és először érzed meg az utcán a kürtöskalács és a forralt bor illatát, meglátsz egy vicces pulcsit vagy végérvényesen beszippant a hangulat egy Michael Bublé dal hallatán, akkor tudod, hogy megint eljött az év egyik legszebb és leghangulatosabb időszaka. Azonban a karácsony közeledtével a szeretet mellett egy másik érzelem is helyet kap a szívünkben: az ajándékpara. Én általában időben kitalálom, hogy mit szeretnék adni a szeretteimnek, de attól a perctől kezdve, hogy megveszem izgulok azon, hogy vajon jót választottam-e.

Most viszont van egy jó hírem! Bemutatok nektek négy karácsonyi terméket, amikkel garantáltan Ti fogjátok adni idén a legjobb ajándékot sportőrült ismerősötöknek. Négy olyan elektronikai termékről van szó, amik amellett, hogy hatalmas innovációk, élvezetessé is teszik a sportolást. Hogy honnan tudom? Hát mert le is teszteltem őket.

GPS-es óra

A pulzuskontrollos edzés manapság már nemcsak az igazán elszánt sportolók körében hódít. Az olyan lelkes amatőrök, mint én is ennek segítségével fejlődnek, tolják ki határaikat. Ha az ismerősöd kacérkodik a félmaraton vagy a maraton gondolatával, szeretne gyorsabban vagy többet futni, akkor mindenekelőtt fel kell tárni a pulzuszónáit egy teljesítménydiagnosztikával, majd ha ez megvan, akkor szüksége lesz egy GPS-es, pulzusmérős órára is.

unnamed (7)Ezek általában nem olcsó tételek, ám a Kalenji idén piacra dobott egy ilyen órát, elérhető áron. Ez azt jelenti, hogy nagyjából feleannyiba kerül, mint más ismert márkák GPS-es, pulzusmérős órái. Kezdetben szkeptikus voltam a termékkel kapcsolatban, így elkértem egyet tesztelésre. Nekem is van egy ilyen (másik márkás) órám, így össze is tudtam hasonlítani a kettőt. A Kalenji óra nagyjából ugyanazt tudta, mint az én órám: mérte futásnál a lépésszámot, sebességet, iramot, távot, mindezt a csuklómon, így pulzuspántra sem volt szükségem a használatához. Ami számomra nagyon érdekes az órában, hogy résztávos edzések vannak benne (pl. 5x1000m), illetve beépített iramvezető mutatja, hogy mennyire vagy lemaradva a kitűzött célodhoz képest (például két órán belüli félmaraton). A GPS jelet nem fogja be azonnal az óra beltéren, kültéren is kellett neki pár perc. Számomra ismert útvonalon teszteltem a két órát és elég nagy eltérés volt a két mérés alapján (kb 500 méter), a valóság nagyjából a kettő között lehet. A panel okozott némi fejtörést, valószínűleg már megszoktam a másik órámon a gombokat. Az viszont kellemes meglepetés volt, hogy milyen sok sportnál használható ez az óra (többek között úszásnál is). Integrálni lehet okostelefonnal, a legfontosabb appokkal, így az edzőm is láthatja, hogy mennyit mentem. Az adatok szerelmesei pedig maguk is elmélyülhetnek a tempóban, pulzusban, szintben, térképben és egyéb nyalánkságokban. Kb 7 órát bír az eszköz (ami pont egy szenvedős féltávú triatlon verseny idejének felel meg), ha nincs használva akkor akár 5 napot is. Szóval ha olyasvalakinek nézel ajándékot, akinek konkrét céljai vannak, teljesítményt szeretne növelni úgy, hogy folyamatos visszajelzéseket kap közben, akkor ez az óra tökéletes választás lehet.

Víz alatti MP3 lejátszó

A következő ajándéktippem egy igazi innováció azok számára, akik a zenével sportolásra esküsznek. Egyébként ez megosztóbb téma, mint gondoltam, ugyanis nemrégiben készítettem egy kis felmérést az ismerőseim körében és kiderült, hogy elég sokan vannak (akár profi szinten), akik csak zenével futnak, másokat viszont megakadályoz abban, hogy elmélyüljenek a gondolataikban és átéljék a flow-t.  Én is az utóbbiak csoportjába tartozom, ezért különösen kíváncsi voltam arra, hogy mit adhat nekem ez az eszköz.

unnamed (14)A felhelyezését kapásból elrontottam (de így legalább nektek már nem kell), a szemüveg hátuljára kell felcsíptetni az MP3-at. Először az L-es fülpárnát próbáltam ki, ez állandóan kicsúszott a fülemből, így kis fülkagylónál mindenképpen az S-eset kell választani (mindkettő méret van a dobozban). Víz alatt teljesen jól hallottam a zenét, egy chilles Punnany Massif számmal indítottam, kellemes volt így úszni. Viszont ha nagyon begyorsítottam és hirtelen mozdulatokat tettem, akkor előfordult, hogy kiesett a fülpárna (legtöbbször úgy, hogy víz került mögé és kinyomta a fülemből a sapkába). Szóval ezt a terméket leginkább hobbi úszóknak ajánlom, esetleg azoknak akik egyedül úsznak és túl monotonnak találják, kell nekik egy kis plusz motiváció a zene által.

Görgő

Számomra az abszolút favorit a tesztelt termékek közül. Nagyjából egy éve triatlonozom és egy éve van bringám. Nyáron egy komoly versenyen indultam és minden lehetséges hibát elkövettem, amit csak lehetett kerékpározás tekintetében Lett is egy sérülésem, amit elég nehezen hagyok magam mögött. Egy életre megtanultam, hogy a kerékpárban a lényeg a fokozatosság. A felkészülésem ideje alatt sokszor volt, hogy nem tudtam elmenni bringázni szabadban, mert hideg volt/esett az eső/nem akartam egyedül/nem volt elég időm. Ilyenkor általában spinningelni mentem, hétvégente  pedig jöttek az atomhosszú és fárasztó, szintes bringázások, amik teljesen hazavágtak. Ha változtathatnék valamin, biztosan az lenne, hogy a szezon elején beszerzek egy görgőt.

A görgő olyasmi mint egy szobabicikli, azzal a különbséggel, hogy a saját bringádat tekerheted otthon (mágnesfékkel, ellenállással, tehát még váltani is tudsz rajta). Szerintem teljesen más élmény, mint a spinning. Összehasonlításként én a görgőn szétizzadom magam, 160-as pulzussal nyomom, meghalok, mire letekerek egy órát és sokkal hatékonyabbnak érzem, mint a spinninget. Ami a legjobb benne, hogy szuperegyszerű felállítani, akár télen, tévénézés közben otthon is lehet kilométereket gyűjteni és nyáron nem úgy kezd neki az ember a szezonnak, hogy már bringázni is elfelejtett. Ajánlott a hátsó kerékhez (az első nem is forog) venni egy gumiköpenyt, hogy ne kopjon el, illetve egy szőnyeget, ami elnyeli az izzadságot. Pedálfordulatszámmérőt és sebességmérőt is lehet hozzá kapni, így szinkronizálja az edzéseket okostelefonnal. Ja és a legjobbat még nem mondtam. Általában a görgők ára ötvenezer forintnál kezdődik és párszázezerig kúszik fel (én is azért mondtam le róla anno, mert nagyon drágának tartottam). A BTWIN görgő amit teszteltem viszont csak 29.990 Forint. És hogy kinek ajánlom? Mindenkinek aki szeret biciklizni és annak is aki szeretne. Tévénézés közben ugyanis csak úgy repül az idő. 🙂

unnamed (2)

Fejlámpa futáshoz

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem sokszor szoktam kivilágítatlan terepen futni este, de tavaly pont egy ilyan szakaszt kaptam az Ultrabalatonon. Emlékszem, az utolsó pillanatban szerzett valaki egy fejlámpát, ami nagyon kényelmetlen volt, állandóan csúszkált a fejemen, nehéz volt és alig adott fényt.

unnamed (6)A Kalenji Onnight 710-es fejlámpát kifejezetten a hosszabb, éjszakai terepfutásokhoz készítették. A fényereje 300 lumen (akinek ez mond valamit), lényegében akár 5 méterre ellátsz vele a sötétben. Ez terepfutásnál, de még egy országúti futásnál is óriási előny, hiszen senki nem akar gödörbe, faágra, mókusra vagy kátyuba lépni. Négy fajta világítást lehet rajta beállítani: környezeti, gazdaságos, erős és villogó. Akár 12 órát is kibír. Brutálisan könnyű eszköz és nagyon kényelmes viselet, egyáltalán nem csúszkált a fejemen. És még vízálló is. Ha ismerősöd gyakorlott terepfutó vagy csak most ismerkedik a sportággal, esetleg perverz vágya sötétben (akár esőben) éjszakai szakaszt futni az Ultrabalatonon, akkor ezzel a termékkel biztosan leveszed a lábáról.

Remélem tudtam nektek jó tippeket adni. És bár mindannyian szeretnénk megtalálni a tökéletes ajándékot, azért ne feledjétek: „a lényeg a szeretet!” 🙂

További inspirációért pedig keressétek a Decathlon karácsonyi ajándékötleteit!

További bejegyzések