Kedvenc futóhelyszíneim – 1. rész

Már régóta tervezem, hogy indítok egy sorozatot, amiben a kedvenc futóhelyeimet mutatom be Nektek. Mivel kétlaki vagyok, két város szerves része az életemnek, ez pedig nyáron egy harmadikkal is kiegészül. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük is mindjárt Budapesttel.

unnamed (3)

A hétköznapokat itt töltöm, ez az edzéstervet tekintve a rövidebb, de tempósabb, technikai futásokat jelenti, általában 40-60 perc hosszan. Már az albérlet kiválasztásánál is fontos szempont volt, hogy közel legyek a jó futóterepekhez, és a személyes kedvencemhez, kezdjük is mindjárt ezzel.

Dunapart

IMG_6162-Edit

Nálam ez a mindenkori favorit. Ugyan sajnos végig beton az útburkolat, a látvány mindenért kárpótol. Általában a Petőfi hídtól indulok és a többi hídhoz igazítom az aznapi kilométereket. Ha rövid, de tempós edzésem van, akkor a Szabadság híd és a Lánchíd közötti szakaszig jutok el, ha hosszú futásom van, akkor szinte mindig a Margit híd a végcél. Ez oda-vissza nagyjából 10 km-t jelent. Szeretek a Dunaparton futni, mert soha nem unalmas, figyelem a hajókat a Dunán, a turistákat, akik először látják Budapestet, próbálom elképzelni, hogy mit gondolhatnak a városunkról első látásra. Néha felfutok a Lánchídra és belebámulok a vízbe, új helyeket fedezek fel a Budai Vár lábánál, és mindig megnézem, hogy éppen ki lubickol a Gellért fürdőtől pár száz méterre található rögtönzött gyógyvízben, amit ki tudja ki és mikor alakított ki a rakparton. Ugyan néha nagyon sokan vannak itt és alig lehet haladni, nagyon sok a sportoló, főként bringások és futók. A futók mindig integetnek egymásnak és imádom felismerni a közös versenypólókat és felidézni az emlékeket.

Gellérthegy

unnamed

Ha hegyeznem kell, felfutok ide, ahol a látvány tényleg lenyűgöző. Az idáig vezető út nagyon szenvedős, meredek itt-ott, de tényleg megéri utána a csodálatos pesti panorámánál nyújtani, aztán pedig legurulni és közben a patinás budai villákban gyönyörködni. Ha futóiskolát kell csinálnom, szinte mindig a Sziklatemplomhoz megyek. A Gellérthegy többi oldalát is szeretem, nemcsak a Citadellát, például a Hegyalja utcából is nagyon szép út vezet felfelé.

Kopaszi-gát

unnamed (7)

Néha a másik irányba indulok el és a Kopaszi-gátig futok. Ezt a részt egyszer mindenkinek fel kell fedeznie futva az életében. Az öböl, a sok zöld, a hívogató éttermek a sétányon, a vízben kajakozók, a vadregényes csónakházak egy hangulatos nyári futás elmaradhatatlan kellékei. Sokan nem tudják, de a Rákóczi híd alatt is remek graffitik vannak, és csak arra várnak, hogy megfejtsük őket.

Nehru Part

unnamed (10)

Nehru Mahátma Gandhi támogatását élvező politikus, a független India első miniszterelnöke volt. Róla nevezték el ezt a partot, ami a Duna másik oldalán található, a Bálna mellett. A színes padokon kiválóan lehet erőnléti elemeket gyakorolni, sok fitnesz és sportpálya található errefelé, sőt még egy street kondi és egy bringa- és gördeszkapálya is.

unnamed (12)

unnamed (16)

A futásban tényleg az a jó, hogy akárhol vagy, űzheted ezt a sportot és új helyeket fedezhetsz fel. Mindenkinek vannak kedvenc helyei, sokan a Margitszigetre esküsznek, mások a jól bevált futópadot nem hagynák el semmi pénzért. Nekem az egyik kedvenc helyszínem a Dunapart, viszont a legjobb teljesítményt mégsem itt szoktam elérni, hanem egy másik város, másik pályáján. A sorozat következő részében ezt is bemutatom! 😊

További bejegyzések