10 ok, amiért megéri elindulni egy nehéz nap után futni

Elindulni futni mindig nehéz. Egy fárasztó munkanap után még nehezebb megtalálni azt a motivációt, gondolatot, amibe kapaszkodva túljuthatunk azon, hogy felhúzzuk az edzőcipőnket, kilépjünk az ajtón és megtegyük az első pár métert. A futás után visszagondolva viszont mindig az az érzésünk, hogy megérte. Hát íme 10 ok, amiért tényleg megéri elindulni – akár egy kemény nap végén is.

  1. Jó kedvre derít

Az egész napos agyi megterhelés, a fárasztó meetingek, konfliktusos helyzetek és akaratlan összehasonlítgatások után sokszor érezzük magunkat értéktelennek vagy gyengének, leamortizáltnak. Ilyenkor a futás az utolsó dolog, amire gondolunk, pedig ez a sport képes arra, hogy élettani változást eredményezzen testünkben. Egy pár perc futás után működésbe lép agyunkban az endogén opioid rendszer, mely természetes fájdalomcsillapító. Ha elmegyünk egy hosszú futásra, azt vesszük észre, hogy megszűnik a depresszív lelkiállapotunk, lenyugszunk, nem idegesítenek a minket körülvevő emberek, nagyobb energiánk lesz a nap hátra lévő részéhez, a teendőkkel, amiket aznapra beterveztünk, gyorsabban haladunk.

2. Inspirál és ötletet ad

Futás során az agy nem kapcsol ki, sőt! Eszünkbe juthatnak rég elfeledettnek hitt emlékek, megfogalmazhatjuk legtitkosabb érzéseinket, életünk megoldatlan kérdései nyernek egy csapásra értelmet.

3. Meditatív hatású

Nemcsak azoknak ajánlott, akik kreatív munkát végeznek és ötleteket, inspirációkat akarnak gyűjteni, hanem azoknak is, akik fogékonyak a spirituális dolgokra. A flow egy módosult tudatállapot, ami az ismétlődő mozgások következtében alakul ki. Főként akkor lép fel ez a hipnózisszerű állapot, amikor nem igényel túlzott odafigyelést a futás (például körbe-körbe megyünk, nem figyelünk a tájékozódásra). Ebben az állapotban sokkal fogékonyabbá válunk a belső és külső ingerekre.

4. Fizikailag is sokkal jobban érezzük magunkat

A futás nemcsak lelki, de fizikai löketet is ad a nap hátralévő részéhez, ezért nem érdemes egy fárasztó munkanap után letortyanni a kanapéra és benyomni az első sorozatot, ami az eszünkbe jut.  Már egy fél órás session javítja a keringésünket és optimalizálja a szívfrekvenciát. Fokozza a tüdőnk oxigénfelvevő képességét. Futás után nagyobb és mélyebb levegőket tudunk venni, sokkal jobban dobog a szívünk, megtelnek az ereink vérrel és energiát termel a testünk.

5. Kalóriát éget, izmot épít

Mivel gyorsítja az alapanyagcserét és a sejtanyagcserét, sokkal egészségesebbnek, könnyedebbnek érezzük magunkat egy-egy futás után. Sőt, a kalóriaégetés nemcsak futás közben, de utána is sokkal intenzívebb.

6. Megvéd a betegségektől – a kellemetlen testi érzetektől kezdve a lelki bajokon át a krónikus megbetegedésekig

Az öngyógyítást is serkenti a futás, hiszen vérrel látja el a szöveteinket. Immunvédelem szempontjából sem utolsó, hiszen kutatási adatok szerint ellenállóbbá teszi a szervezetet betegségekkel szemben, sőt a rákbetegségek és lelki eredetűek kockázatát is csökkenti.

7. Javítja az alvás minőségét

Egy kiadós futás után könnyebben alszunk el és az edzés utáni hőmérséklet csökkenés fokozza a mélyalvást.

8. Nyitottabbá tesz

Motivál a komfort zónából való kilépésre, a környezetünk felfedezésére. Még ha azt is hiszed, hogy ismered a helyet, ahol élsz, futva mindig sokkal jobban odafigyelsz az apróbb részletekre.

9. Önbizalmat ad, hogy nálad van a gyeplő

Nincs is annál jobb érzés, mint végrehajtani valamit, amit aznapra beterveztünk, így azt érezhetjük, hogy teljesen urai vagyunk önmagunknak. Jó érzés kitűzni egy célt, és teljesen arra koncentrálni, megfeledkezni a mindennapi problémákról és egészlegesen észlelni a világot. A futás javítja az énképet, a testtudatosságot, a megküzdési mechanizmusokat, a stresszhelyzet-megoldó és a monotónia tűrő képességet.

10. Boldoggá tesz

Sokan nem tudják, de a futás során is boldogsághormonok szabadulnak fel (dopamin, endorfin és szerotonin), melyek stimulálják a központi idegrendszert. Tehát ha hiányzik az eufória a napodból, de a csoki hízlal, tudod mi a dolgod. 😊

Forrás: Csíkszentmihályi, M., Latter, P. és Duranso, C.W. (2018). A futás öröme. Technikák a jobb teljesítményhez. Budapest: Libri Kiadó.

További bejegyzések