Sérülni is tudni kell

Egy hónapja erősítés közben meghúztam a combhajlítómat. Először azt hittem, hogy csak begörcsölt, de nem múlt el a fájdalom. Két nappal később futottam egy hosszút és a végére alig bírtam a lábam felemelni. Egy hét pihentetés után újra megpróbáltam futni, de továbbra is fájt, ráadásul a másik is elkezdett, mert azt terheltem jobban. A maraton előtt 5 héttel, a csúcshetemet teljesen ki kellett hagynom. Fizikailag és mentálisan is kikészültem. Egyrészt iszonyúan hiányzott a futás, másrészt féltem attól, hogy a maratonnak lőttek, mert egyáltalán nem javulok.

Azóta szerencsére teljesen meggyógyult a lábam. Szerintem a legrosszabb az ilyen sérüléseknél egy amatőr futó esetében, hogy vaksötétben tapogatózik. Nem nagyon volt még velem ilyen, nem tudtam, hogy kihez forduljak, mindenki mást mondott, mindenkinek más csodaszer vált be.

Amit biztos, hogy már másképpen csinálnék, az a tétlenség. Egy hétig nem tettem semmit, miután lesérültem. Már rögtön akkor el kellett volna kezdeni aktívan gyógyítani, nem várni arra, hogy pár nap pihentetéssel magától megjavuljon. Viszonylag hamar letisztázódott, hogy mi fáj igazán, hengerezés közben tapintható volt a combhajlító ín gyulladás, csak ezt akkor még nem tudtam pontosan.

Én legelőször gyógytornára mentem az Ensporthoz. Dalmával egy csomó gyakorlatot csináltunk, melyek során kiderült, hogy pontosan mi húzódott meg. Csinált futástesztet is, és kiderült, hogy sántítok, önkéntelenül védem a lábam, nem akarok ráterhelni.

Kinesio Tape

Dalma betapelte a lábamat egy speciális tapasszal, melyet ragasztóval helyeznek fel az izom, ín mentén a bőrfelületre. Többféle színben létezik, napfényre reagál, elasztikus, így képes aktívan támasztani az adott részt. A bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősíti. A tapaszt kizárólag megfelelően képzett szakember kell, hogy felragassza – persze csak akkor, ha azt szeretnénk, hogy hatásos legyen.

A következő utam a jégkorong válogatott sportmasszőréhez vezetett, pont két héttel a sérülésem után. Ő egy 10 napos Ketodex kúrát javasolt.

Gyulladáscsökkentés

A Ketodex egy gyulladáscsökkentő gyógyszer, ami 3 nap után enyhíti a gyulladást és nagyjából egy hét alatt teljesen megszünteti azt. Persze csak akkor, ha nincs komoly probléma. Nekem még az is segített, hogy Flector krémmel kentem és bioptron lámpával melegítettem a fájó pontot. Segíthet még a gyulladáscsökkentésben a jégzselé, kisebb sérüléseknél (például csípő ín) nekem 2-szer 1 óra hűtéssel teljesen lemegy a gyulladás, vagy az ultrahang terápia – bár ezt személyesen még nem teszteltem.

Masszázsterápia

A masszázshenger nagyon jó, de nem helyettesíti az élő kezet. A kézzel végzett technikák célja az ízületek mozgáskorlátozottságának oldása, nyomáscsökkenés, lazulás és fájdalomcsillapítás. Korábban sajnos nem voltam igazán jó masszőrnél, leginkább csak wellness fürdőkben. Sajnos ez óriási hiba volt, hiszen egy hónapban egyszer egy aktívan sportoló embernek mindenképpen el kell mennie gyógymasszőrhöz vagy sportmasszőrhöz. Én azóta mindkettőnél voltam.

A sportmasszőr azért volt kifejezetten jó, mert megoldáscentrikusan állt a problémához. Az lebegett a szeme előtt, hogy mikor tudok leghamarabb újra futni, nem azt hajtogatta, hogy figyeljek oda jobban a testem jelzéseire. Nyilván nem fogja a testem soha azt jelezni, hogy jólesik neki egy 42 km-es futás.

A gyógymasszőr pedig azért volt számomra különleges, mert reflexológián (talpmasszázs) keresztül kérdezett rá a tüneteimre, és a nyirokrendszeren át (például köpölyözéssel) próbálta gyorsítani a sejtanyagcserét, öngyógyítást.

Super Inductive System Mágnesterápia (SIS)

Ezt a terápiát Dalma javasolta nekem, mert csodás gyógyulásokról szóló történeteket hallott azoktól, akik kipróbálták. A BTL SIS terápiája bármilyen stádiumú fájdalomnál alkalmazható, azonnali fájdalom enyhüléshez vezet, akár krónikus, akár akut stádiumban van. Nekem kifejezetten jól jött az akut fájdalom csillapításához, főként a gyulladáscsökkentő gyógyszerrel együtt. A csúcstechnológia során egy applikátorba helyezett tekercs egy nagy intenzitású elektromágneses mezőt indukál, ami kölcsönhatásba lép az emberi szervezettel, és depolarizálja a neuromuszkuláris szövetet. Az utóbbi fogalmam sincs mit jelent, de elég tudományosan hangzik. Valójában olyan érzés mintha fúrnák a lábadat, aztán apró elektromos szúrásokkal csipkednék, ez az egész összesen egy percig tart és nyolcszor ismétlődik meg egy szessön. Utána sokkal kevésbé éreztem a fájdalmat. Bár biztosan közrejátszott az is, hogy a figyelmem arra terelődött, hogy ne én legyek az első ember, aki rosszul lesz mágnesterápia közben. Egyébként a lényege a fájdalomcsillapítás, a beszűkült ízület felszabadítása, az öngyógyítás serkentése, a sejtanyagcsere és a vérkeringés fokozása.

Lelki terápia

Mentálisan sokkal jobban kikészített a sérülés, mint fizikailag. A sportban is az azonnali megoldásra törekszem, szeretnék a bajon gyorsan túl lenni és folytatni azt, amit elkezdtem. A legrosszabb az egészben az volt, hogy másfél hétig semmi nem történt, telt az idő, a maraton egyre közelebb került, és előjöttek azok a mondatok, hogy „Nem baj, mi úgy is szeretünk, ha csak a feléig jutsz el.”.

Akik engem igazán ismernek, tudják, hogy előbb halok meg, mintsem a felénél megálljak, és elfogadnak ilyennek. Ezért ők inkább azt mantrázzák, hogy „Meggyógyulsz még addig és lefutod.”.

Most már elérkeztünk a maraton hetéhez, túl vagyok a sérülésen és két betegségen is, lelkileg sokkal erősebb vagyok, mint voltam és bízom benne, hogy ez elég lesz. Mert minden ott kezdődik, hogy fejben nagyon akarjuk. 🙂unnamed

És mivel ez az utolsó posztom a maratonig, Nektek is szeretném megköszönni a támogatást! Nem is sejtitek, milyen sokat jelentett egy-egy kedves szavatok és mennyi erőt adott már eddig is!

Köszönöm, hogy részesei voltatok a felkészülésemnek!

 

 

További bejegyzések