A hollandok titka

Biztosan felmerült már bennetek a kérdés: miért éppen Rotterdam? Hollandiáról mindenkinek a malmokat hajtó, állandóan fújó szél,  a zöld legelők, a sok eső, az üvegházak, a tulipán és a fapapucs jutnak eszébe. Na meg persze az, hogy nagyon kicsi ország, kis túlzással egy nap alatt körbe lehet járni. De hogyan érte el ez a kis hely azt, hogy Európa egyik lefejlettebb országa legyen? Hogy lehet, hogy Hollandia az egyedüli ország Európában, ahol a lakosság nagyrésze biciklivel jár és az infrastruktúra is adott ahhoz, hogy mindez biztonságosan és élvezhetően meg is valósulhasson?

Mint tudjátok itt nagyon gyakran esik az eső. A hollandoknak van egy applikációjuk, ami percre pontosan előre jelzi, hogy mikor kezd el esni. Mégis nagyon gyakran van úgy, hogy a munkahelyre, egyetemre, iskolába, boltba menet rájuk szakad az ég.

Mit csinálnánk mi, magyarok, ilyen helyzetben? Ha látjuk, hogy esni fog, nem indulunk el biciklivel, inkább választjuk a föld alatti közlekedést. Elbújunk az eső elől. Ha menet közben kap el bennünket, kétségbeesünk. Úgy érezzük, hogy az egész napunkat elrontotta a nem tökéletes időjárás. Szétázik a hajunk, az új ruhánk, a közlekedés meghal és órákat ülhetünk a dugóban. Szinte depresszióba esünk és csak arra tudunk gondolni, hogy hazaérjünk és bekuckózzuk magunkat egy nagy bögre forró kakaó és egy jó film társaságában.

És mit csinálnak ilyenkor a hollandok? Tovább bicikliznek. Nem érdekli őket az eső, észre sem veszik, hogy megáznak. Tudatosan élnek, mindenre fel vannak készülve, mindig van a táskájukban egy mogyorókrémes szendvics, egy hatalmas esőkabát, ami a biciklijüket is befedi, na meg egy applikáció, amivel előre tudják, hogy mikor érdemes menni és mikor várni egy kicsit.

Ez a mentalitás, ami sok tekintetben kiemelte őket az európai nemzetek közül, nagyon hasznos egy olyan célnál is, mint a maraton teljesítése. Nemrég én is megáztam futás közben és a hollandokra gondoltam. Arra, hogy ők biztosan nem fordulnának vissza. Nagyon kis esély van arra, hogy áprilisban, amikor rajthoz állok, ragyogó napsütés és 0km/h szél legyen 4 órán keresztül. És tudom azt, hogy a hollandok, legyen bármilyen is az idő, biztosan végig fogják csinálni. Ebbe a gondolatba kapaszkodva sokszor átlendülök a holtponton és végül lefutottam a távomat hidegben vagy esőben is.

És hogy miért éppen a Rotterdami Maratonra esett a választásom? Amellett, hogy itt rendezik meg Hollandia legnagyobb és legnevesebb futóversenyét, egy nagyon menő város, ami a második világháborús hamvaiból éledt és épült újjá. Mindig ámulatba ejt építészeti csodáival, újhullámos kávézóival, hipszter sörözőivel, történelmi éttermeivel, illatos péksüteményeivel, csatornákon állomásozó hajóival, bicikli közlekedésével, nagy ablakos téglalakásaival.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert a barátom itt tanul egyetemen, így többször is kint lehettem ebben a nyüzsgő városban.

Most pedig nézzetek szét a legutóbbi útjaimon készült fotók között. Szerintem ideális hely egy maraton utáni regenerálódáshoz! 🙂

A rotterdami Markthal-on, azaz a piacon nagyon jó minőségű alapélelmiszerek kaphatók. Egy délelőtti program, ahol a fantasztikus látvány mellett az ízlelőbimbóinkat is kielégíthetjük.

Nagyon sok cuki kávézó van Rotterdamban, ahol megihatunk egy jó kis lattét, vagy egy menta teát és megannyi finomábbnál finomabb egészséges nasi közül válogathatunk. Vagy akár a helyi jellegzetességet, a kézzel készített stroopwaffelt is megkóstolhatjuk, ami két ostyalap, közepébe csurgatva friss karamell sziruppal.

A tengerhez egy kicsit messzebb, Hágáig kell mennünk, de mindenképpen megéri! Homokos tengerpart, kite, hangulatos móló holland street food-dal (panírozott kagyló, rák és halas szendvics) és parti sétány ultramenő éttermekkel várnak itt bennünket.

Természetesen mi is mindenhova biciklivel mentünk, hiszen ez hozzátartozik a holland életérzéshez. Amellett, hogy remek kardio, tök jó szórakozás és tömegközlekedésre így szinte semmit nem kell költeni. Bár egy átbulizott cider-áztatta éjszaka utáni bringa felér egy kisebb dimenzióváltással.

A monumentális, merész épületeket a felkapott, fiatalos városrészeken, menő falfirkák ellensúlyozzák.

Egy ilyen képet tervezek készíteni a maraton után is, majd meglátjuk, fel tudok-e kelni másnap az ágyból. 🙂

 

You may have raised the question: why Rotterdam? The Netherlands is famous for its windmills, greenhouses, tulips and wood clogs. The country is so small, you can almost travel over it in one day. But how did this country become one of the most developed countries in Europe? How could happen that most of the Dutch people use a bicycle to reach their destination, which is unique in Europe?

You may know that here the weather can change so easily, the first moment you are cycling home, next you get a cold shower in your neck. Dutch people use an application, which shows any sign of rain. Despite this application, many times they get wet.

What would we do in that situation? We’d choose other kinds of transport, like underground. We would hide from the rain. If we got caught by it, we just give way to despair and feel like our whole day is messed up. Wet hair, long hours in traffic jams, falling into huge depression and waiting for the evening to come and be home in safe, under a blanket with a huge cup of hot chocolate and a good movie. Is it familiar?

And what do the Dutch people do? They just go further. They don’t care if it’s raining. They don’t mind if they are getting wet. They live consciously, always have a peanut butter bread in their backpack with a huge raincoat and the application, which knows when to stop and when to move on.

This kind of mentality enabled them to accomplish significant things and it can be really useful in case of a marathon too. The previous week I also got caught by rain and thought of the Dutch. They would never turn back. The chance for a marathon in Rotterdam in April with perfect circumstances (like 0km/h wind, 0% rain, and the sun shining) is really low. And Dutch people will accomplish it anyway. This motivated me to go further.

And why did I choose the Rotterdam Marathon? They organize the country’s largest and most popular marathon here. Tho’ bombed in the II. World War but rebuilt from the ashes, Rotterdam became a really cool place, full of monumental skyscrapers, extravagant buildings, new-wave cafés and hipster pubs, historical places, nice bakeries, canals full of ships, modern bike infrastructure and brick houses with large windows.

I feel really lucky because my boyfriend lives here as he attends to the Rotterdam School of Management. Thanks to it I could visit this place many times. He is going to wait for me at the finish line and that was my other reason to choose Rotterdam for the location of my ever-first marathon.

And now take a look at Rotterdam through my eyes. I think it’s an ideal place for an after marathon regeneration.

This is the market hall of Rotterdam, full of fresh grocery. Really nice place for eating and goggling!

There are plenty of sweet cafés here, where we can drink a big cup of latte with a slice of cake or try the Dutch favorite, the Stroopwaffel with fresh and hot caramel syrup.

To the seashore, we have to go a bit further, to Hague, but it is well worth! The sandy beach with a beautiful view of kites in the wind, the Pier’s atmosphere with street food (fried shells and crabs or salmon and herring sandwiches), the offshore restaurants with many gastro experiences are waiting for us here.

We went by bike everywhere, because this is the real Dutch feeling. Besides that it is a good cardio and much fun, you don’t have to spare money on public transport. Tho’ a morning bike after a big party and plenty of ciders is like a change of dimensions.

The monumental, extravagant buildings are set off by cool graffitis everywhere.

I am planning to make a picture like this after my marathon too. Hope I can get out of the bed the day after. 🙂

 

További bejegyzések